Επικοινωνήστε μαζί μας: Call Us Icon 2104313786 - 6977216195Contact Us Icon Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Φωτιστικά, και Ιδεές φωτισμού, για τα ιδανικά επίπεδα φωτισμού στο χώρο σας.
Προσαρμόστε το φωτισμό στο χώρο σας με φωτιστικά της αρεσκείας σας.

 
     

Είδη Λαμπτήρων

 

1. ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ Η λειτουργία τους βασίζεται στην πυράκτωση του νήματός τους και για την λειτουργία τους δεν χρησιμοποιούμε βοηθητικές διατάξεις. (Αλογόνου-ιωδίνης - απλοί λαμπτήρες κλπ).
2.ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ Η λειτουργία τους βασίζεται στο φαινόμενο της εκκένωσης και παίρνουν συνήθως το όνομά τους από το είδος του αερίου που χρησιμοποιούμε για την εκκένωση (φθορισμού, HQI κλπ).
3.LED: Οι λαμπτήρες led είναι βασισμένοι στην τεχνολογία των διόδων. Αυτός ο ημιαγωγός αν υποβληθεί υπό τάση παράγει φωτισμό. Τα led έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
- Άμεση έναυση, Μεγάλη διάρκεια ζωής, οικολογικοί (δεν περιέχουν υδράργυρο), επιλογή χρωματικής απόδοσης χωρίς φίλτρα, αντοχή σε κραδασμού, μικρό μέγεθος, δυνατότητα εστίασης.

 

Θερμοκρασία Χρώματος λαμπτήρων

 
Ανάλογα με το χρώμα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες κατά την λειτουργία τους διακρίνονται σε ψυχρούς λαμπτήρες (με το φάσμα τους πλούσιο σε κυανή ακτινοβολία) και σε θερμούς (με το φάσμα τους πλούσιο σε ερυθρές ακτινοβολίες). Ανάλογα με το χρώμα που εκπέμπει καθε λαμπτήρας δημιουργεί θερμή ή ψυχρή εντύπωση αντίστοιχα

 

Λαμπτήρας Αλογόνου

 
Λαμπτήρες πυρακτώσεως ιωδίνης με υψηλή σταθερή φωτεινή ροή διάρκειας ζωής 2000 ώρες και θερμοκρασίας χρώματος κατάλληλη για την
παρουσίαση αντικειμένων και στην αρχιτεκτονική διακόσμηση.
Με την μεγάλη ποικιλία τους μπορούμε να επιτύχουμε τα ανάλογα θεμιτά αποτελέσματα στον τονισμό αντικειμένων (3-66μοίρες). Προσφέρονται με χρυσό ή ασημένιο καθρέφτη.

 

Λάμπες Φθορισμού 
Συχνά οι λάμπες φθορισμού βρίσκουν εφαρμογή εκτός από τους επαγγελματικούς χώρους και σε οικιακούς χώρους.
Μπορεί όμως οποιαδήποτε λάμπα φθορισμού να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι.
Αγοράζοντας έναν λαμπτήρα φθορισμού πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπ' όψη και την χρωματική του απόδοση. Ποιά απόχρωση όμως και σε ποιόν χώρο;
Παραθέτουμε έναν μικρό πίνακα με αποχρώσεις λαμπτήρων φθορισμού ανάλογα με τον χώρο για κατοικίες.
ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΘΕΡΜΟ ΛΕΥΚΟ Η ΘΕΡΜΟ ΛΕΥΚΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ(32-41)*
ΚΟΥΖΙΝΑ, ΜΠΑΝΙΟ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΥΠΟΓΕΙΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ή ΘΕΡΜΟ ή ΘΕΡΜΟ
ΛΕΥΚΟ ΠΟΛΥΤΕΛΙΑΣ(21-22-32-41)*

* κωδικος OSRAM


 

 

 

Φωτισμός και Ηλικία

 
Με το πέρασμα του χρόνου, την κόπωση των μυών και λόγω σκληρύνσεως του κρυσταλλώδους φακού το μάτι χάνει μέρος από την αποτελεσματικότητα του. Αν θεωρήσουμε, ότι η απαραίτητη ποσότητα φωτισμού για την ανάγνωση ενός καλοτυπωμένου βιβλίου από ένα άτομο ηλικίας 40 ετών είναι ίση προς ένα, τότε ένα παιδί 10 ετών χρειάζεται για τον ίδιο σκοπό το 1/3 του φωτισμού.
Ένα άτομο 60 χρονών χρειάζεται 15πλάσιο φως από ένα παιδί 10 ετών για την ανάγνωση ενός βιβλίου.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο μελετητής του φωτισμού την ηλικία των εργαζομένων ή αυτών που ζουν σε ένα χώρο. Σε μεγάλης ηλικίας άτομα, ο φτωχός φωτισμός γίνεται αιτία απογοήτευσης.
Κοπώσεις και πονοκέφαλοι μπορούν πολλές φορές να αποδοθούν στο φτωχό φωτισμό. Ένα έντονο φως που έρχεται απευθείας στα μάτια ενός μωρού (αμέσως φωτισμός) μπορεί να το ερεθίζει τόσο έντονα που να μην μπορεί να κλείσει μάτι τα βράδια.

 

Απαιτούμενος Φωτισμός σε Lux ανάλογα με τον χώρο

 
Το ανθρώπινο μάτι αποκτά την μέγιστη οξύτητα οράσεως σε στάθμες
φωτισμού από 10.000 έως 20.000 λουξ.
Η πραγματοποίηση μιας τόσο υψηλής στάθμης φωτισμού σε χώρους εργασίας
θεωρείται αντιοικονομική. Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί σαν οικονομική
στάθμη φωτισμού για εργασία σε εσωτερικό χώρο εκείνη που βρίσκεται μεταξύ
1.000 και 2.000 λουξ.
Η ελάχιστη στάθμη φωτισμού που επιτρέπει, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, την
αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ανθρώπινου προσώπου είναι της
τάξεως των 100 έως 200 λουξ
Χώρος Είδος Φωτισμού Ποσότητα σε Lux
χώρος υποδοχής γενικός 150
  τοπικός 1000-500
κουζίνα γενικός 500-250
  τοπικός 500-250
υπνοδωμάτια γενικός 150
  τοπικός 200-70
διάδρομοι σκάλες γκαράζ γενικός 150
  τοπικός 500-250

 

Φωτιστικό Σώμα

 
Με τον όρο φωτιστικό σώμα εννοούμε κάθε διάταξη η οποία μπορεί να διαμορφώσει ή να μεταβάλει την φωτεινή ροή ενός λαμπτήρα.
Ένα φωτιιστικό σώμα πρέπει
1. Να δίνει συγκεκριμένη μορφή στην φωτεινή ροή χωρίς να προκαλεί σοβαρές απώλειες σε αυτήν.
2. Να προστατεύει τους λαμπτήρες από μηχανικές κακώσεις, σκόνη ή και νερό.
3. Να διατηρεί την θερμοκρασία, κοντά στους λαμπτήρες και τα όργανα λειτουργίας τους, σε χαμηλά επίπεδα
4. Να παρέχει δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης και συντήρησης
5. Να ικανοποιεί την αισθητική και να εναρμονίζεται με το περιβάλλον.
Ανάλογα με τον τρόπο που διαχέουν τον φωτισμό στον χώρο, τα κατατάσσουμε σε φωτιστικά:
α. άμεσου φωτισμού
β. έμμεσου φωτισμού
γ. διάχυτου φωτισμού
δ. ημιέμμεσου φωτισμού
ε. ημιάμεσου φωτισμού

 

Μελέτη Φωτισμού

 
1. Οι φυσιολογικές απαιτήσεις του ατόμου (στάθμη φωτισμού, θάμπωση,
κατανομή λαμπρότητας στον χώρο).
2. Η ψυχολογική διάθεση του ατόμου (θερμοκρασία χρώματος, χρωματική
απόδοση).
3. Η οικονομία (εκλογή σωστής στάθμης φωτισμού, εκλογή σωστού φωτισμού, εκλογή κατάλληλων λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων).

 

Επιλογή Φωτιστικών

 
Προκειμένου να επιλέξει κανείς φωτιστικά πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ώστε τα επιλεγόμενα φωτιστικά να τηρούν μερικές βασικές προϋποθέσεις:
1. Ευχάριστο σχήμα και να εναρμονίζονται με την μορφή του χώρου.
2. Να διατηρούν την θερμοκρασία κοντά στους λαμπτήρες και τα όργανα
λειτουργίας τους σε χαμηλα επίπεδα.
3. Να διανέμουν κατάλληλα τη φωτιστική ροή του λαμπτήρα.
4. Να είναι προσιτά στην συντήρηση και στον καθαρισμό τους.

 

Βασικές Οδηγίες για το Φωτισμό εσωτερικών χώρων

 
1. ΒΗΜΑ Στην αρχή γίνοται η επιλογή του φωτιστικού που θα χρησιμοποιηθεί με κριτήρια τον λαμπτήρα, το είδος του φωτισμού (άμεσος έμμεσος κλπ) και τα τεχνοοιοκονομικά κριτήρια. Μπορεί επίσης να γίνει και συνδυασμός φωτιστικών.
2. ΒΗΜΑ Ανάλογα με το χώρο και το είδος εργασίας ή τον τύπο χώρου καθορίζεται βάση πινάκων και η επιθυμητή στάθμη φωτισμού.
3. ΒΗΜΑ Με την μέθοδο της φωτινής ροής καθε φωτιστικού υπολογίζουμε
τον φωτισμό του χώρου για να βρούμε πόσα φωτιστικά σώματα χρειαζόμαστε.
4. ΒΗΜΑ Τοποθετούμε τα φωτιστικά στην κάτοψη του σχεδίου έτσι ώστε να φτάνει ο φωτισμός στο επίπεδο εργασίας ομοιόμορφα (να μην δημιουργούνται σκοτεινές ή φωτεινές ζώνες)

 

Μελέτη Φωτισμού Εσωτερικών χώρων

 
Δεν αρκεί ένας μόνο λαμπτήρας στο κέντρο του δωματίου κάθε μας
δραστηριότητα (διάβασμα κέντημα φαγητό κλπ) χρειάζεται και το δικό της
φως Έτσι χρησιμοποιούμε διάφορες πηγές φωτισμού ( απλίκες, λαμπατέρ, φωτιστικά δαπέδου κλπ).
Εκτός από τις φυσικές μας ανάγκες για φως, τον φωτισμό τον χρησιμοποιούμε και για λόγους διακόσμησης (τονισμός αντικειμένων, βιτρίνες σε έπιπλα, κλπ.).
Στους χώρους που παρακολουθούμε τηλεόραση είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος φωτισμός. Προτείνεται να έρχεται από τα πλάγια ή πίσω απο την συσκευή. Θυμηθείτε να σβήνετε πάντα τα φώτα που σας ενοχλούν στα μάτια ή ανακλούνται στη οθόνη της τηλεόρασης.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Επειδή η νοικοκυρά περνά πολλές ώρες στην κουζίνα θα πρέπει να δωθεί
ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον χώρο.
Ένα φωτιστικό άμεσου ή ημιάμεσου φωτισμού τοποθετείται πάνω από το
τραπέζι.
Επίσης, διάχυτος φωτισμός φθορισμού μπαίνει κάτω από τα ντουλάπια
για να φωτίζεται ο πάγκος εργασίας-νεροχύτης-κουζίνα, της νοικοκυράς
έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θαμβώσεις.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Τα παιδικά δωμάτια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό ώστε να μην δημιουργεί εκνευρισμό, το διάβασμα να γίνεται πιο εύκολο και να μην διασπάται η προσοχή από την εργασία τους.
Η στάθμη φωτισμού δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλή και ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχουν μωρά, δεν πρέπει να βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο εκθαμβωτικοί λαμπτήρες που θα τα εκνευρίζουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν το βράδυ να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν.

Ποιο Φωτιστικό σε ποιο χώρο

1. ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ:  προτιμήστε φωτιστικά άμεσου φωτισμού χαμηλά πάνω από το τραπέζι σας. Δύο ή και περισσότερα μικρά φωτιστικά κατά μήκος του τραπεζιού, σας δίνουν πολύ καλή αισθητική και ταυτόχρονα πολύ καλή διάχυση φωτισμού πάνω στο τραπέζι. Συμπληρώστε τον χώρο σας με γενικό φωτισμό που μπορεί να προέρχεται από ένα ή και περισσότερα φωτιστικά δαπέδου ή αν υπάρχουν παροχές με απλίκες.

2. ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ:  προτιμήστε φωτιστικά γενικού φωτισμού (διάχυτος) πολύφωτα, πλαφονιέρες και διαγράψτε το βάθος στο χώρο σας με σποτ ή ειδικού τύπου φωτιστικά δαπέδου ή, ακόμα, συμπληρώστε με λάμπες στα τραπεζάκια του σαλονιού.

3.
 
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ:  αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό σε αυτούς τους χώρους. Το φωτιστικό εδώ πρέπει να είναι έμμεσου ή ημιέμμεσσου φωτισμού με τα αντίστοιχα πορτατίφ στα κομοδίνα ή απλίκες, αν υπάρχουν παροχές ρεύματος στα αντίστοιχα σημεία. Όσο για τον καθρέπτη (τουαλέτα) ο φωτισμός εκεί πρέπει να είναι αρκετός και τοπικός ούτως ώστε να μπορεί να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα στο μακιγιάζ μιας γυναίκας .

Σημείωση μόνο για γυναίκες. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες φθορισμού με ψυχρό φωτισμό κάνει το πρόσωπο άγριο και έτσι μπορείτε να βαφτείτε με λεπτομέρεια ώστε όταν βρεθείτε σε κανονικό περιβάλλον τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά . ΠΡΟΣΟΧΗ αποφεύγετε τους ψυχρούς λαμπτήρες φθορισμού αν δεν βαφτήκατε καλά. Κάτω από αυτούς θα αναδυθούν όλες οι ατέλειες του προσώπου σας και του μακιγιάζ.

4. ΦΩΤΙΣΤΙΚΑΚΟΥΖΙΝΑΣ:  προτιμήστε φωτιστικό ημιάμεσου φωτισμού πάνω από το τραπέζι. Τοποθετείστε κάτω από τα ντουλάπια λαμπτήρες φθορίου ή linestra στο μήκος που σας ταιριάζει .

5. ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ :  όχι πολύ φως, οι ανάγκες του παιδιού σας σε φωτισμό είναι πολύ μικρότερες από τις δικές σας. Προτιμήστε φωτιστικά γενικού φωτισμού και οπωσδήποτε πορτατίφ για διάβασμα. Επιλέξτε την σωστότερη θέση για το πορτατίφ. Φροντίστε εκτός από την καλαισθησία, να είναι λειτουργικό και να μην τυφλώνει το παιδί σας. Ο φωτισμός πρέπει να έρχεται από τα πλάγια ή καλύτερα και από πίσω. Συμπτώματα κούρασης και εξάντλησης έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά με υπερβολική ποσότητα φωτισμού.


6.ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ - ΧΩΛ: προτιμήστε φωτιστικό σε συνδυασμό με τον χώρο που επικοινωνεί ή βλέπει το χώλ σας. Μην τοποθετείτε φωτιστικά με μεγάλη φωτιστική απόδοση. Θυμηθείτε ότι το χωλ είναι ένας χώρος που δεν χρειάζεται υπερβολικό φωτισμό.

7.  ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΝΙΟΥ:  Προτιμήστε φωτιστικά στεγανά ή ημιστεγανά. Τοποθετείστε απλίκες σποτ ή και λαμπτήρες φθορισμού με την κατάλληλη χρωματική απόδοση

8. ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΘΗΚΗΣ:  οι λεγόμενες αρματούρες (μπάλες) είναι ιδανικές και οικονομικές για αυτούς τους χώρους .

Facebook Page